5 Punca Tekanan Darah Rendah

Melayu post – Adakah anda mempunyai tekanan darah rendah? Keadaan ini dipanggil hipotensi, iaitu apabila tekanan darah di bawah normal (120/80 mmHg). Bagaimanapun, jangan ambil begitu sahaja. Perubahan mendadak dan ketara dalam tekanan darah mungkin menunjukkan komplikasi.

Apabila tekanan darah rendah, bekalan darah tidak mencukupi untuk pelbagai bahagian tubuh seperti jantung dan otak. Oleh itu, anda perlu mengetahui pelbagai sebab tekanan darah rendah untuk mengelakkan masalah kesihatan yang serius di masa depan.

Dr Gunjan Kapoor, Pengarah Kardiologi Intervensi Jaypee Hospital, Noida menjelaskan mengenai keadaan umum yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah seperti yang dilaporkan oleh TheHealthSite, Isnin (02/10/2017):

1. Dehidrasi

Sekiranya anda mengalami dehidrasi dan berasa seperti anda lemah, mungkin kerana paras tekanan darah anda menurun. Dalam sesetengah kes, dehidrasi teruk akibat cirit-birit dan muntah yang disertai oleh malnutrisi menyebabkan hipotensi.

2. Kehamilan

Sesetengah wanita hamil mengalami tekanan darah rendah semasa beberapa minggu pertama kehamilan. Alasannya, tahap hormon progesteron yang tinggi dalam darah, yang meluaskan saluran darah yang menyebabkan hipotensi.

3. Masalah hormon

Orang yang mengalami komplikasi hormon seperti tiroid yang tidak aktif (hipotiroidisme), tiroid hiperaktif (hipertiroidisme) dan gula darah rendah (hypoglycemia atau diabetes) mempunyai tekanan darah rendah.

Leave a Reply